Wat te doen in dit 'Corona-tijdperk'

Het is voor ons allen, kinesitherapeuten, een heel moeilijke periode. Heel wat collega's onder ons zitten volledig thuis, en weten niet hoe zich (nuttig) bezig te houden. Misschien kunnen wij als beroepsgroep ook opportuniteiten krijgen door deze crisis.

Ik denk hierbij bijvoorbeeld aan:

  1. Gebruik van technische hulpmiddelen om (oefen)therapie te kunnen geven vanop afstand en hiervoor vergoed te kunnen worden
  2. Kinesitherapie zonder verwijzing

 

Om dit te bewerkstellingen kunnen we op dit moment aantonen dat wij als beroepsgroep de competentie hebben om acute patiënten te onderscheiden van de niet-acute patiënten.

Dit is heel belangrijk want ook wij, en ik zou zelfs zeggen zeker wij, moeten het aantal contacten met andere mensen tot een minimum beperken!

Zeker als u weet dat het covid19-virus heel besmettelijk is en een “succesratio” van 40% heeft om zich via droplets van een besmette persoon over te dragen naar een nieuwe persoon.

Daarom hoop ik dat wij binnen de kinekring Roeselare rigoureus de richtlijnen van AXXON opvolgen.

Heel kort is de richtlijn: stel zoveel mogelijk behandelingen uit, behandel enkel patiënten die irreversibele problemen krijgen indien ze niet zouden behandeld worden. Wees als therapeut creatief om bvb via oefenschema’s, video,… de minder dringende therapieën te regelen en hanteer voldoende hygiënische maatregelen.

 

Volledige richtlijn vindt u hier: https://www.axxon.be/ckfinder/userfiles/files/Typeformulieren/20200316%20-%20COVID-19%20-%20Procedure%20kine%20-%20NL%20-%20AXXON.pdf

 

Verder zou ik u aanraden om de rust en kalmte te bewaren. We kunnen een luisterend oor zijn voor onze patiënten en kunnen mensen advies geven. Ook zou ik dan ook een oproep willen doen om niet nodeloos zelf mondmaskers te verkwisten! Dit zorgt enerzijds voor paniek/verwarring bij onze patiënten en andere personen waarmee we in contact komen (want we hebben hoe je het draait of keert een voorbeeldfunctie) anderzijds zullen we deze mondmaskers in de toekomst zeker nog nodig hebben (en de voorraad is ook niet eindeloos).

Het gebruik van mondmaskers is enkel aan de orde bij volgende gevallen:

  1. Indien u in contact bent gekomen met iemand met covid19 MOET U tijdens het werken gedurende 14 dagen een mondmasker dragen indien u geen symptomen hebt. Indien u wel symptomen heeft moet u thuis blijven!
  2. Indien u zelf (veel) moet hoesten.

Verder is een goede hygiëne heel belangrijk (handen wassen, ontsmetten, …)

 

Verdere informatie vind je ook op www.axxon.be. We nodigen jullie uit om onze beroepsgroep heel hard (financieel) te steunen, want ze zijn heel hard aan het werk om ons te vertegenwoordigen in verschillende facetten. Met jullie steun en lidmaatschap draag je ook een steentje bij en help je uw eigen beroep een grote stap vooruit! 

Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×