17 november 2022 - 20:30

Frozen shoulder : een update met de meest recente wetenschappelijke inzichten.

Frozen shoulder is een diagnose die je als patiënt niet graag te horen krijgt: intense pijn, slapeloze nachten en een lange revalidatie die niet uitzonderlijk meer dan 1 jaar in beslag neemt.

Nieuwe wetenschappelijke inzichten rond deze pathologie geven ook aanleiding tot een veranderende aanpak in de kinesitherapie. Van frustrerende en vaak pijnlijke passieve mobilisatie met weinig tot geen resultaat evolueren we naar coaching, inzicht geven en patiënten empoweren om aan de slag te gaan met beweging en oefening. Tijdens deze lezing gaan we in op enkele ingeslepen veronderstellingen zoals

  • Frozen shoulder verloopt altijd in 3 fasen
  • Een frozen shoulder lost zichzelf op als je afwacht
  • Je persoonlijkheid is mee de oorzaak van de frozen shoulder
  • Passieve mobilisatie is nodig om de mobiliteit te herwinnen

We bespreken de evidentie omtrent de risicofactoren en het onderliggende biologische proces dat zich afspeelt in de schouder.

Op basis hiervan komen verschillende mogelijkheden aan bod om zowel de pijnlijke schouder als de stijve schouder aan te pakken om zo het gamma aan kinesitherapeutische tools uit te breiden.

Spreker :

Annelies Maenhout werkt momenteel als gastprofessor in de opleiding Revalidatiewetenschappen aan Universiteit Gent en als expert schouderkinesitherapeut bij de dynamische groepspraktijk HIT in Sint-Martens-Latem (www.teamhit.be). 
Tijdens de lessen aan Ugent maakt Annelies vanuit haar passie de studenten graag warm voor de praktijk door de theorie en wetenschappelijke informatie te stofferen met klinische voorbeelden. Ze begeleidt studenten bij masterproef onderzoeken waarin klinisch relevante vragen onderzocht worden. In het Upper Limb Research Team is ze ook betrokken bij ander onderzoek samen met topcollega’s van de vakgroep. 
In de praktijk begeleidt Annelies patiënten met schouderklachten vanuit een geïndividualiseerde actieve aanpak. Oefenprogramma’s worden op maat uitgewerkt op basis van een grondig klinisch onderzoek. Annelies hecht daarbij veel belang aan inzicht geven aan de patiënt wat de redenering is achter de aanpak, progressief opbouwen met veel variatie en functioneel trainen naar de specifieke noden van de patiënt.
Daarnaast geeft Annelies lezingen en praktische bijscholingen aan het werkveld.

Binnenhof - St Michielsstraat 32 - 8800 Roeselare

Interesse? Schrijf je in!

Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×